Een dag TopTeam Experience Rugby
Warmdraaien, tactiek en bouwen

Een gezonde portie dynamiek in een informele actie- en resultaatgericht sfeer: dát is TopTeam Experience Rugby. Vier onderdelen maken deel uit van de training: de Haka, Changing Room, Experience en Closing the learning – doing gap. Gaandeweg draait elk team op topsnelheid en wint aan kracht. Alsof een maagdelijk, wit vel beetje bij beetje wordt beschreven en aan het einde van de dag de (nieuwe) teamdoelen zwart op wit staan.

HAKA – accepting the challenge
De opening van de dag vormt de Haka. Deze traditionele krijgsdans van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland, de Maori, wordt op een bijzondere manier verbeeld. De Haka is bedoeld om de tegenstander te intimideren en de eigen teamgeest te versterken. Wie gaat de uitdaging als eerste aan? En belangrijk: wat willen de deelnemers leren over teams? Na de Haka benoemen de teamplayers de doelen voor de dag.


CHANGING ROOM – changing clothes and mindset
Omkleden in de changing room is een verandering van lichaam en geest - voorbereiden voor wat komen gaat. De uitdaging is immers aangegaan! Nog éénmaal pakken de trainers Rodney en Paul de doelen terug. Daarna volgt een introductie van rugby aan de hand van prachtige, tot de verbeelding sprekende, videovoorbeelden.

RUGBY - Experience
Op het veld komt het er op aan. Niet langer praten over samenwerken, maar doen! De warming up - die niet gaat over kracht, maar juist over communicatie – is essentieel. Ieder teamlid verovert een radar in het spel. De één is goed in het bedenken van een strategie, de ander in motiveren, weer een ander ontdekt (opnieuw) zijn/haar leiderschap. Steeds wordt de speelwijze aangepast door instructies en feedback van de trainers. Uiteindelijk blijken de nieuwe inzichten te gaan over de vooraf bepaalde doelen.

CLOSING THE LEARNING DOING GAP
Wat een dag TopTeam Experience Rugby oplevert? Dat wordt duidelijk als de deelnemers na de douche weer bij elkaar zijn. Theorieën en leerdoelen worden gekoppeld aan de ervaringen en gebeurtenissen. Teamplayers vertellen wat hen is opgevallen tijdens de oefenvormen. De trainers analyseren op hun beurt de teams met alle aandachtspunten en kansen, waarbij ieder teamlid zijn eigen rol herkent. En de toekomst? Die ziet er rooskleuriger uit dankzij sterke handvatten voor een betere samenwerking!